Vreau sa economisesc. De unde incep?

In fiecare camin ar trebui sa existe o suma de bani pusa deoparte, pentru … orice. De la lucruri placute, de genul vacantelor sau achizitia unor decoratiuni, pana la situatii neprevazute, cum sunt urgentele medicale sau defectarea unui articol electrocasnic.

Cred ca e de prisos sa mentionez ca, intr-un fel sau altul, totul se rezuma la cati bani intra in respectiva locuinta. E firesc ca in caminele in care veniturile sunt semnificative, procesul de economisire sa fie facil, iar acolo unde veniturile sunt reduse, economisirea banilor sa reprezinte o mare provocare. Totusi, cu mici eforturi, cred ca oricine poate economisi macar putin.

Lucrul de la care pornesti este ca, pentru macar doua luni (ideal, din sezoane diferite – iarna, vara) sa tii o evidenta si sa-ti faci un total al:

  • sumelor de bani care va intra in casa (salarii, alocatii copii, bonusuri, etc. …);
  • sumelor de bani care se duc pe achitarea facturilor (electricitate, gaze, telefonie, etc. …);
  • sumelor de bani pe care ii dati pe cumparaturi (alimente, haine, medicamente, etc.).

Apoi compara cele trei categorii intre cele doua luni. Insumeaza veniturile din luna de vara dintr-o categorie, cu cele din luna de iarna din aceeasi categorie, apoi imparte la 2. Aceasta reprezinta media categoriei respective.

Odata realizata media fiecarei categorii, vei avea o viziune foarte clara asupra banilor “rulati” in casa voastra. Sau cash flow. Scazand din media veniturilor lunare, media cheltuielilor, ar trebui sa-ti ramana o suma ce reprezinta, practic, banii pe care ii poti pune deoparte lunar.

Sfatul meu este ca, imediat ce va intra in cont veniturile din luna respectiva, sa luati banutii si sa-i separati de restul. Cea mai mare greseala pe care o fac multi, este sa astepte pana la finalul lunii pentru a pune deoparte “banii ramasi necheltuiti”. Nu stiu despre voi, dar la noi in casa acest lucru nu se intampla. Efectiv traim “de pe un salariu pe altul”. De ce? Pentru ca atat timp cat exista, banii vor fi cheltuiti.

Ce facem noi este ca, imediat dupa ce ne primim salariile, sa punem deoparte suma stabilita. Ca pe o factura obisnuita. Apoi achitam facturile, iar banii ramasi sunt pentru cumparaturi. Sigur ca daca ne raman bani in cont in momentul in care intra urmatorul salariu, ii punem si pe ei deoparte. Dar, dupa cum spuneam, acest lucru nu prea se intampla.

Fie ca te afli in situatia descrisa mai sus, fie ca la finalul analizei constati ca sunteti “ban pe ban”, iar la final de luna nu va mai ramane niciun leut disponibil, te invit sa parcurgi sfaturile mele de economisire pe care noi ne bazam, si care cu siguranta te vor ajuta si pe tine. Le gasesti aici.

You Might Also Like