Cum economisim?

Economiseste

Cand vine vorba de facut economie, cred ca fiecare persoana/familie are propriile pareri/ponturi/actiuni dupa care se ghideaza. Eu am probat multe variante si metode de economisire. Unele au functionat pentru noi, altele nu. Insa la 40 de ani, 10 ani de casnicie si doi copii, pot spune ca am descoperit cateva metode sigure de a face economie, fara prea mari eforturi. Acestea sunt:

  • Urmaresc cataloagele magazinelor. Credeti-ma, sunt extrem de utile! Acolo vad in avans ce produse vor fi la reducere, si-mi pregatesc meniul, si implicit, lista de cumparaturi, in consecinta.

  • Evit sa merg des la cumparaturi/sa intru frecvent in magazine. Odata vazandu-ma inconjurata de multitudinea de optiuni, ceva-ceva tot “se lipeste” de mana mea.
  • Nu plec la cumparaturi: 1. Flamanda 2. Fara lista de cumparaturi. Daca ma aflu intr-una (sau ambele situatii), sunt tentata sa adaug in cos o multitudine de produse (alimentare sau nu), care nu-mi sunt necesare, iar bugetul nostru va avea de suferit. Ma tin de lista cat de mult pot. Totusi, o sa fac mentiunea ca imi acord libertatea de a cumpara si cel mult doua lucruri care nu sunt pe lista. Asta pentru ca este posibil sa gasesc articole la super pret, oferta de care chiar trebuie sa profit, ori descopar ca au aparut unele sortimente/produse noi, pe care doresc sa le incercam. Sau, pur si simplu, mi-e foarte pofta de un aliment la care nu m-am gandit, pana sa-l vad pe raft. Iti recomand lista mea de cumparaturi printabila, divizata pe categorii, care-ti va fi un grozav sprijin in sesiunile de cumparaturi. O poti descarca de aici:
  • Cumpar produse marca proprie. In special cand e vorba de chimicale si articole de ingrijire, exista o diferenta fantastica de pret intre cele marca proprie si marile branduri. Iar in ceea ce priveste calitatea credeti-ma, de cele mai multe ori e fix acelasi lucru. Inclusiv cand vorbim de alimente. Stiati ca majoritatea restaurantelor achizitioneaza din hypermarketuri ingrediente din gama “marca proprie”? Da! Acele meniuri pentru care platim o caruta de bani cand ne trezim cu nota de plata in fata. 🙂
  • Urmaresc cu atentie etichetele, si ma uit dupa costul per buc./per kg./per l. Acela e costul real, in functie de care poti alege cu adevarat produsul cu pretul cel mai avantajos. Faptul ca un pachet de la raft are un pret mai mic decat altul, nu inseamna ca este cu adevarat mai ieftin. Compara preturile raportandu-te la aceeasi cantitate.  

  • Daca sunt articole pe care stiu ca le folosesc in mod regulat, cumpar varianta in pachete mai mari (in mod normal produsul ar trebui sa iasa mai ieftin per bucata – totusi, verifica; am avut si surprize neplacute), fie cumpar mai multe articole atunci cand le gasesc la oferta. Atentie! Incearca sa aproximezi data la care vei consuma si ultimul produs, si asigura-te ca nu va expira pana atunci.
  • Cat de mult poti, gateste acasa. E o regula pe care eu nu prea-mi permit sa o respect, intrucat lucrez in publicitate, full-time (9 ore pe zi). Insa chiar si asa, in fiecare seara imi aloc timp sa-mi pregatesc pachetul pentru a doua zi. Fac asta in timp ce gatesc masa de seara, pentru ca de cele mai multe ori iau la mine mancare din cea pe care o servim la cina. Mai multe despre ce contine pachetul de serviciu gasesti aici.
  • NICIODATA nu cumpar haine si accesorii la pret intreg. Nu in ziua de azi cand peste tot sunt fel de fel de oferte promotionale. Daca in perioada in care doresc sa achizitionez articole vestimentare nu gasesc la reducere haine care imi plac, sigur pot jongla cu altceva: discount de week-end, vouchere, etc.).

  • Sunt abonata la newslettere de la diverse magazine, si primesc frecvent pe e-mail vouchere de reducere sau info referitor la anumite discounturi care au loc in magazin, intr-o anumita perioada. Favoritele mele sunt DM si Orsay.
  • Folosesc aplicatii/carduri de fidelitate ale magazinelor. Favoritele mele, care chiar ma ajuta sa economisesc sunt Lidl Plus si Carrefour Act for Good.
  • Doua zile pe saptamana mananc exclusiv vegetal. Inlocuind carnea si branza cu fasole, cartofi, linte, etc., chiar si doar o zi pe saptamana, iti poate aduce o economie maricica de bani la sfarsitul lunii.
  • Inainte de a achizitiona produse cu un cost semnificativ (orice peste 150 lei, de exemplu), caut insistent pe google. Iar de cele mai multe ori comand on-line. Vei fi surprinsa sa vezi cat de mari sunt variatiile preturilor, chiar si intre magazinele on-line, dar mai ales fata de cele din magazinele fizice. Plus ca ai si mai multe optiuni. Iar pentru ca vorbim de sume mari, de cele mai multe ori beneficiezi de transport gratuit.

Tu ce sfaturi de economisire ai?

You Might Also Like