Martisorul – Ce (mai) semnifica

Ce simbolizeaza martisorul? De ce il purtam, de ce il oferim?
Cu totii stim ca martisorul simbolizeaza intrarea in prima luna de primavara, luna martie. Fata de ghiocel, care ne anunta ca primavara a sosit (uneori, chiar si la mijlocul lui februarie), martisorul ne vesteste, de fiecare data, ca am intrat in luna martie; ca e vremea sa ne alegem babele, si sa renuntam, usor, usor, la cojoace.

Legenda populara spune ca Baba Dochia torcea firul de martisor in timp ce urca oile la munte, iar cele doua culori specifice martisorului vin de la rosul sangelui – facandu-se referire la ritualurile de sacrificiu practicate la inceputul primaverii, si albul zapezii.
Ziua de 1 martie trebuie respectata cu sfintenie. Nu se spala rufe si nu se face curatenie. Altfel, Baba Dochia trimite gerul inapoi! Tot din popor se spune ca pe 1 martie nu e bine sa te certi cu nimeni, ori numai intr-o cearta o vei tine tot anul.
In zilele noastre, martisorul oferit pe 1 martie reprezinta un talisman norocos. Cel care il daruieste, manifestandu-si pretuirea fata de persoana care il primeste. In general, martisorul este oferit doamnelor si domnisoarelor de catre barbati/baieti, pentru exprimarea respectului si admiratiei fata de acestea. Insa in anumite zone ale tarii, barbatii sunt cei care primesc martisoare de la femei, pe 1 martie. Iar acestia le ofera femeilor, pe 8 martie.

Pentru a ne bucura de noroc, martisorul trebuie purtat intr-un singur nod. Cei care nu doresc sa-l poarte, il pot oferi. Sub nicio forma insa, nu se arunca. In caz contrar, persoana va avea parte numai de ghinion!
Martisorul se poarta timp de doua saptamani, sau pana la finalul lunii martie. Ulterior se poate agata de ramurica unui pom.