Conservarea alimentelor prin vidare

Fiind o mare gurmandă și pasionată de gătit, nu avea cum să nu mă preocupe subiectul depozitarea corectă/conservarea alimentelor. Asta pentru că urăsc risipa de orice natură, dar în special pe cea alimentară. Să arunci mâncare, consider că este un mare păcat. 

Astăzi vorbim despre conservarea alimentelor prin vidare, o metodă care îmi place mult, intrucât nu sunt necesare adaosuri de substanțe sau ingrediente, iar alimentele nu-și modifică textura/forma, cum se întâmplă cu multe dintre ele, dupa congelare. 

Mecanismul prin care se produce acest tip de conservare, îl reprezintă eliminarea aerului din punga de plastic sau alt recipient în care este introdus alimentul. Dispărând aerul și, implicit, oxigenul, fenomenul de oxidare nu mai poate avea loc. Motiv pentru care termenul de valabilitate al alimentelor conservate în acest mod se prelungește cu până la de patru ori. De exemplu: un mezel feliat poate fi păstrat în condiții de siguranță, la frigider, timp de două zile. Dacă-l vidăm, acesta va fi sigur de consum chiar și după o săptămână.

Somon vidat conservarea alimentelor

În plus, aroma alimentelor se menține pentru mai mult timp. Dacă, de exemplu, obișnuiți să cumpărați alimente (cafea, ceai, orez), în cantități mari, le puteți distribui în recipiente mai mici, vidate. Vor ramâne proaspete, ca în ziua achiziției. Comparativ cu situația în care cumpărați o pungă de două kilograme cu paste, la care umblați de câteva ori pe săptămână. Automat, pastele își vor pierde din prospețime, iar în timp își vor modifica textura.  

Țineți cont totuși de faptul că trebuie respectat regimul de temperatură al alimentului respectiv. De exemplu: se pot vida cafeaua, pastele, orezul și alte alimente uscate – și păstra la tempertura camerei. Însă peștele, mezelurile, lactatele, etc., trebuiesc fie refrigerate, fie congelate, chiar dacă au fost vidate. În congelator, alimentele vidate pot fi pastrate mai bine de un an.

De asemenea, un aparat de vidat este indispensabil pentru amatorii de savurat alimente gătite “sous vide”. Adică acea modalitate de pregatire a alimentelor, prin imersarea pungii vidate, în apă caldă, pentru un anumit interval de timp. Această formă de gătit conferă alimente rafinate, suculente și gustoase.

Vidarea alimentelor ajută și la optimizarea spațiului pentru depozitare. Prin eliminarea aerului din pungi, acestea ocupă mai puțin spațiu, și se așează mai bine unele sub altele. 

Un aparat pentru vidarea alimentelor a fost mereu în acel imaginar wishlist al meu, cu articole pentru casă. Însă abia de curând am achiziționat unul, găsindu-l la preț foarte bun pe temu.com

Este nu doar frumos foc – alb, cu afișaj digital – dar și extrem de eficient. Vine și cu 10 pungi de dimensiuni diferite. Mic și compact, îi găsești sigur un locșor în dulap sau în sertar. 

Funcționează extrem de bine și ușor. Nu știu de ce mi-am imaginat că un asemenea aparat îți dă multe bătăi de cap la utilizare.

Îl puteți cumpăra cu doar 66,74 lei din aplicația Temu, folosind codul: dpw3568.

Voi folosiți aparate pentru vidarea alimentelor? 

You Might Also Like