Am facut o colonoscopie, fara sedare totala
Colonoscopia reprezinta o investigatie medicala ce permite examinarea interiorului colonului, si este recomandata in general, dupa varsta de 50 de ani.
Aceasta, daca nu exista cazuri de cancer colorectal in familie, sau alte motive de ingrijorare: modificari ale comportamentului aparatului digestiv, precum alternanta constipatie – diaree, dureri in aceasta zona, sangerari. In special sangerarea trebuie sa te trimita de urgenta la medic.
Eu am 42 de ani, insa, pentru ca acum 30 de ani am pierdut un bunic din cauza cancerului colorectal, iar acesta este un tip de cancer care se poate transmite catre generatiile urmatoare, am decis sa fac o colonoscopie.
Primul pas a fost sa merg la medicul de familie, pentru a lua o trimitere. Cu trimiterea am mers la medicul specialist de la spitalul la care am decis sa fac investigatia – Spitalul Militar de Urgenta “Dr. Alexandru Popescu” Focsani.
Programarea mea a fost dimineata, la 07:30. Insa fiind vorba de un spital de urgenta, lucrurile s-au decalat, astfel ca am intrat in cabinet pe la ora 09:30. Dupa cateva discutii avute cu doamna doctor, mi s-au facut foarte multe investigatii: verificarea tensiunii arteriale, electrocardiograma, ecografie abdominala, analize la sange si urina. Recunosc ca m-a surprins placut aceasta serie de investigatii. Nu ma asteptam sa mi se faca atatea, doar pentru o colonoscopie. Ca sa nu mai spun ca toate au fost gratuite, in baza trimiterii, respectiv a asigurarii medicale pe care o avem toti cei care suntem angajati.
Dupa efectuarea tuturor investigatiilor, doamna doctor m-a instruit in legatura cu ceea ce urmeaza. Pentru ca intestinul sa poata fi investigat, este necesar ca acesta sa fie gol.
Astfel ca mi-a inmanat o cutie cu medicamentul Clensia. In aceasta cutie se aflau patru plicuri mari si patru mici. Cate doua plicuri din fiecare (doua mari, doua mici), trebuiau dizolvate in cate un litru de apa.
Indicatiile au fost ca, imediat dupa ce plec din cabinet, sa iau un mic dejun obisnuit, iar ulterior, sa respect intocmai orele recomandate, astfel:
- La ora 13:30 pranzul – o supa care putea fi mancata si cu paine (eu am mancat niste cartofi fierti, cu zeama, fara paine)
- La ora 14:00 pregatesc primul litru de bautura Clensia, pe care-l beau in decurs de o ora si jumatate
- La ora 17:00 pregatesc cel de-al doilea litru de bautura pe care, de asemenea, il beau in decurs de o ora si jumatate
- De la ora 19:00 pana la culcare voi mai consuma un litru de apa
Voi vorbi un pic aici despre gustul bauturii. Este dulceag si un pic acrisor, insa peste acestea este si putin sarat. Astfel ca va dati seama, per total, cam gretos …
M-a bucurat sa constat ca nu-mi era deloc foame. Din ceea ce am citit pe ambalaj, am inteles ca acest medicament contine multe minerale. Ceea ce am simtit cand aproape terminasem si al doilea rand de bautura, a fost sete. Abia asteptam sa se termine, sa pot bea apa. Ca o paranteza voi spune ca nu este interzis sa consumi apa in timpul administrarii acestui medicament, chiar si putin ceai poti bea, insa eu am preferat sa n-o fac. Am vrut sa consum doar bautura, sa-si faca efectul, si apoi sa consum cata apa doresc.
Dupa cum probabil v-ati dat seama, in acest timp vi se declanseaza un fel de diaree. Acesta e scopul – golirea intestinului. Vei merge foarte des la toaleta, astfel ca e musai ca in acest interval sa ramai acasa.
Totusi, vreau sa spun ca nu a fost deloc asa rau cum mi-am imaginat. Nu am avut dureri de burta, crampe, sau altceva de acest fel. De asemenea, nu am avut stari dintr-acelea, sa fug efectiv catre toaleta.
De asemenea, m-am bucurat ca nu am avut “pauze” de mers la toaleta pe perioada noptii. Am dormit foarte bine. Scaunele au incetat la vreo ora dupa ingerarea celui de-al doilea litru de lichid (pe la ora 20:00).
A doua zi dimineata am avut investigatia propriu zisa. Mi s-a facut o perfuzie cu, ce am aflat mai tarziu ca a fost, un mix de glucoza si NoSpa, iar la jumatate de ora dupa ce s-a terminat perfuzia, am mers intr-o alta incapere, pentru investigatia propriu-zisa.
Goala de la jumatate in jos, am fost intinsa pe pat pe o parte, mi s-a aplicat un lubrifiant, zic eu, “la intrare”, si a inceput investigatia de care m-am temut atat. Surprinzator, insa nu am simtit absolut nimic, cu atat mai putin durere, in tot intervalul de cand mi-a fost introdus colonoscopul, si pana ajunsese destul de departe in intestin. Practic durerea resimtita, este de genul unor crampe foarte dureroase, in momentul in care dispozitivul incepe sa introduca aer. Pentru ca intestinul este gol, are tendinta de a se strange, iar acest lucru ingreuneaza investigatia. Pentru a fi posibila analizarea peretilor colonului, pe alocuri medicul introduce aer prin dispozitiv.
Partea buna este ca doctorul te intreaba mereu daca esti bine, daca suporti durerea, sau este necesar sa se opreasca pentru moment. Astfel ca nu a fost deloc infiorator. La mine nu a durat mai mult de 15 minute, si nu s-au gasit niciun fel de probleme.
Pentru ca de multe ori ne exprimam mai clar si mai detaliat vorbit, va recomand sa mergeti sa vizualizati si clipul despre colonoscopie, pe care l-am postat de curand. Veti afla mai multe detalii, printre care si costurile acestei investigatii, care au fost sutinute de stat.