Cheltuielile noastre lunare – 2 adulti si 2 copii
Mereu am spus ca bebelusii, casnicia si casa trebuie sa vina cu manuale de utilizare. 😊 Acum vorbim despre locuinta. Despre cheltuielile ei, mai exact.
Imi amintesc cand ne-am mutat in apartamentul nostru proaspat renovat, in toamna anului 2013. Un nou inceput, o multime de visuri, de zambete si amintiri pe care aveam sa le cream in cuibusorul nostru. Dar lucrurile nu sunt gratis, iar locuinta trebuie intretinuta. In plus, “vine la pachet” cu un teanc de hartii lunare pe care scrie “factura”.
Mutarea noastra a coincis cu proaspatul statut de parinti. Aparuse bebelusa Sofia, care avea nevoie de o multitudine de lucruri (haine, accesorii, articole medicale, etc.), cheltuieli pe care le-am anticipat, dar nu ne-am imaginat ca aveau sa fie atat de mari. Toata lumea spune “bebelusii nu au nevoie de multe lucruri”. Va spun eu, au! Sigur, general vorbind sunt produse cu preturi medii, dar fiind multe, automat si suma cheltuita e mare. Astfel ca in primele luni ne-am dezechilibrat complet.
A existat o perioada in care plateam la gaze doar o parte din valoarea facturii, cat sa nu ne intrerupa furnizarea, pentru ca bani sa achitam integral, nu aveam. E drept, locuiam intr-o casa extrem de rece, era o iarna geroasa, aveam o bebita careia-i trebuia un culcus cald, si ne trezisem cu facturi de 500 – 600 lei doar la gaze.
Din acel moment am inceput sa-mi fac fel de fel de ganduri: “va fi asa mereu?”, “daca e atat de greu cu un singur copil, nu vom avea niciodata curaj sa-l facem pe al doilea”, “va trebui sa ne schimbam slujbele? sa plecam din tara? etc. Sigur ca niciuna din cele de mai sus. Lucrurile s-au reglat, noi am invatat din mers, iar acum suntem foarte bine.
Insa in acele momente grele am tot cautat informatii, articole si carti, cu experientele altor persoane, sa stiu daca (unde) gresim. Nu am gasit nimic concret. Din acest motiv am hotarat sa scriu articolul. Multa lume vorbeste (scrie), despre cat de greu sau usor se descurca cu banii. Despre cat s-au scumpit alimentele si combustibilul, si ce diferenta uriasa de costuri exista intre anul curent si cei precedenti. Dar nimeni (sau, aproape nimeni), nu prezinta concret sumele pe care le cheltuieste. Iar pentru mine, tare utile ar fi fost asemenea informatii chiar daca, fireste, lucrurile stau diferit de la o familie la alta, si nu te poti raporta la suma cheltuita de vecinul de la 2, sau colega de la departamentul “vanzari”. Insa uneori, o usoara comparatie ajuta. Cel putin in cazul meu.
Timp de un an am tinut evidenta tuturor cheltuielilor din casa, impartite in 9 categorii.
Mai jos redau media lunara a cheltuielilor noastre din anul 2022, pentru fiecare categorie, in ordine descrescatoare a valorii.
Alimente – 2.191 lei
Aceasta e categoria catre care s-au dus cei mai multi bani. Suma mi se pare uriasa, in conditiile in care noi nu iesim la restaurant si nu comandam mancare acasa, decat extrem de rar; poate o data la doua luni. De asemenea, nu mancam numai specialitati si uscaturi. Aproape tot timpul avem in casa mancare gatita. E drept ca timpul nostru liber este limitat, si cumparam frecvent din supermarket “shortcut-uri” cum ar fi: blatul de pizza gata facut, pe care adaugam topping-uri cu ce avem prin casa; conserva de ton in saramura, din care facem sos pentru paste, cu rosii tocate pe care le avem in casa; mix din care facem budinca, adaugand lapte si zahar din casa (cumparate, in masura in care este posibil, in cadrul unor oferte), etc.
Diverse – 2.025 lei
A doua mare consumatoare de venituri in familia noastra este categoria “Diverse”. Aici trecem tot ce nu se incadreaza intr-o alta categorie, de exemplu: donatii, jucarii, bilete la film, lumanarile pentru mersul la biserica duminica, parcuri de distractii, rechizite, bijuterii, cadouri; inclusiv banii “dar” de nunta sau botez. Nu adaug aici cadourile pentru noi doi si fetitele noastre, intrucat sigur pot fi incluse intr-o alta categorie (haine, cosmetice, alimente, etc.). General vorbind, luna de luna cheltuim putin pe articole din aceasta categorie, insa pentru ca aici includem si concediile, media lunara e, dupa cum observati, maricica.
Pus deoparte – 2.000 lei
Dupa cum spuneam in articolul de aici, in fiecare luna, imediat dupa intrarea salariului fiecaruia dintre noi, punem deoparte “bani albi, pentru zile negre”. Avem o suma fixa pe care o separam, ca si cum am achita o factura. Nu discutam, nu negociem.
Vestimentatie – 969 lei
Toate hainele, incaltamintea si accesoriile (caciuli, manusi, fulare, etc.), achizitionate pentru noi doi si fetitele noastre.
Utilitati – 769 lei
Aici am inclus, in ordine descrescatoare a sumelor cheltuite, urmatoarele: gaze, electricitate, CUP – apa, salubritate, abonamentele de telefonie (3), televiziune, internet, Netflix, Disney +, gaduire site, Youtube Premium, intretinere.
Masina – 672 lei
Am trecut toate costurile care au legatura cu masina: asigurari, combustibil, impozit, accesorii, revizii.
Ingrijire – 605 lei
Aceasta e categoria in care am notat costurile pentru produse precum gel de dus, pasta si periute de dinti, sampoane, creme, absorbante, etc.; dar si servicii de intretinere corporala, precum: epilat, pedichiura, tuns, ale fiecaruia dintre noi.
Medicale – 380 lei
Aici intra toate medicamentele si dispozitivele medicale pe care le cumparam, precum si consultatii, investigatii, interventii.
Locuinta – 241 lei
In aceasta categorie se gasesc toate cheltuielile pentru articole ce tin de casa: impozit, reparatii, produse pentru curatenie, prosoape de hartie, obiecte decorative, vesela, inlocuit diverse obiecte sanitare, etc.
Intre timp, din experienta, am descoperit si mici ponturi pentru a face economie. Le-am expus in acest articol: